miércoles, 7 de marzo de 2007

Mor Josep Maria Huertas Clavería

Títol: Mor Josep Maria Huertas Clavería.

Avantítol: El degà de Col.legi de Periodistes va morir a conseqüència d’un infart cerebral

Subtítol: Grans representats de la política van estar a la capella ardent donant el condol als familiars

Huertas Clavería, degà del Col.legi de Periodistes, va morir la matinada del diumenge dia 4 de març a l’Hospital Clínic de Barcelona a causa d’un infart cerebral que havia sofert el divendres passat. Tot just fa dues setmanes es va sotmetre a una intervenció quirúrgica bastant complicada i que gràcies a la seva força i esperit va poder seguir endavant fins al punt que va entregar un reportatge hores abans de patir l’infart.

Josep Maria Huertas Clavería, nascut a Barcelona l’any 1939 va treballar en molts diaris com ‘El Correo Catalán', 'Tele/Exprés' 'Diari de Barcelona', 'El Periódico de Catalunya', l’'Avui' i 'La Vanguardia'. A més a més va dirigir les revistes 'Oriflama' i 'Quatre cantons'. Huertas Clavería va treballar al gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona, que l’any 2002 se’l va distinguir amb el Premi de la Comunicació pels seus quaranta anys de professió. A més a més per la seva professionalitat i la seva passió pel periodisme, el van premiar amb el guardó d’Ofici de Periodista, amb la medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona desde l’any 1988 i desde l’estiu 2006 era degà del Col.legi de Periodistes.

Al 1975, el periodista, es va convertir en el símbol de la llibertat d’expressió al ser empressonat durant vuit mesos en la presó La Modelo, tras un consell de guerra per un article publicat en Tele/Express que relacionava alguns prostíbuls de Barcelona amb l’Exèrcit. Huertas Clavería va escriure més de mig centenar de llibres, entre ells “Chicos de la gran ciudad","200 anys de premsa diària a Catalunya", "Tots els barris de Barcelona", "La construcció d'una ciutat", etc.

Tal i com es va veure a la parròquia de Santa Maria del Taulat i a la capella ardent, la mort de Josep Maria Huertas Clavería ha sigut un gran commoció per a tot el periodisme i també per als polítics.

El president català, José Montilla, va dir que desapareixia "un gran professional i un periodista que practicava la proximitat i la veracitat". L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, el calificava com "un gran ciutadà, un exemple d’humanitat" i que ”la ciutat havia perdut un dels grans cronistes contemporanis”. L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol destacava "l’ objetivitat i serietat" de Huertas.

La viuda de Huertas Clavería, Araceli Aiguaviva, va fer un emocionant discurs a la parròquia de Santa Maria del Taulat, el qual, va demanar al periodista que “’l’ajudès desde on estigués” a superar “la tristesa de no tornar-lo a veure”. Un “t’estimo” i un allau d’aplaudiments va posar punt final al funeral.

No hay comentarios: